Activitats

Les diferents activitats que es realitzen a l’escola d’estiu La Nau dels Xiquets i de les Xiquetes es troben adaptades a les diferents edats dels participants. Per aquest motiu, algunes d’elles són activitats comunes i altres es realitzen únicament en un grup d’edat determinat.

Així mateix, algunes d’elles són activitats setmanals i altres es realitzen de manera puntual al llarg del mes de juliol, organitzar-se en cronogrames diferents segons el grup i el campus de participació de cada xiquet/a.

Activitats comunes

  • Tallers

Enguany arrel del fil conductor En clau de so. Jugant amb la música, treballarem al voltant de quatre grans temes referents a la música: els instruments, el so, l’expressió corporal i les cançons. 

En el bloc temàtic dels instruments treballarem amb un dòmino molt especial, tocarem seguint musicogrames, farem un twister molt divertit  i experimentarem amb el so amb un instrument electrònic  molt especial com és el Makey Makey.

Treballarem el so amb tallers sobre la contaminació acústica, un bingo de sons, un joc de taula molt divertit com és el tupa kepa i un taller de doblatge per als més majors.

Els tallers d’expressió corporal seran: sobre dansa al voltant del món amb l’activitat de ballamundi, un taller de mim, o una sessió molt divertida de percussió corporal.

Les cançons les treballarem a través de les emocions, descobrirem curiositats sobre la música tradicional, coneixerem el que és la sinestèsia de la mà de Kandinsky, reflexionarem al voltant de la banda sonora de la nostra vida i els més majors de la Nau composaran la Nausong.

Per últim farem un repàs de tot allò que hem treballat durant tot el mes de juliol amb un Gran Trivial de proves de tots els tipus imaginables.

 

  • Piscina

Per tal de jugar-hi amb l’aigua i refrescar-nos en aquest mes, habitualment tan calorós, anirem a les instal·lacions de la piscina, acompanyats de l’equip d’animadors/es i sempre ben vigilats per tots els socorristes.

En aquesta edició ens desplaçarem fins la piscina Port SaPlaya d’Alboraia i la piscina de Burjassot, ubicada davant del campus de Burjassot-Paterna.

 

  • L’hora de l’esport

A més de les activitats de piscina, cada grup farà activitats esportives almenys un dia a la setmana. Amb aquesta activitat es pretén introduir en l’esport tots aquells infants que no el practiquen gaire sovint i aconseguir que forme part de la vida diària, com un hàbit que cal mantenir per a una bona forma física i millorar la salut.

Depenent de la nostra edat, jugarem al tres en ratlla amb arcs de colors, farem acrobàcies amb el Acroesport, farem jocs d’aigua, esports amb recursos de so, meditació, etc. I també a altres jocs més innovadors com el Tomb-ball, el volant-ball o el Speed-square.

 

  • 100% natura. Taller de cuina i natura

Com cada any, no ens podem oblidar de dos temes ja «tradicionals» en La Nau: la cuina i la natura. Per aquest motiu els dedicarem un espai concret. En aquest tallers, utilitzarem el joc amb la natura, la salut i els aliments, tot adreçat a adquirir hàbits saludables i conèixer i experimentar amb els aliments que ha de contenir una bona dieta.

La salut no és un tema menys important, i realitzarem activitats per conèixer què hem de fer cada dia per trobar-nos bé.

I com que la natura també ens ajuda a estar sans, sempre que en hi tinguem cura d’ella, en aquest taller aprendrem a tractar-la bé.

Realitzarem taller de cuina fent: un piano molt especial, una guitarra molt apetitosa i notes musicals dolces. I instruments amb material reciclat per a cuidar la natura fent un xilòfon i un vaixell sonor.

 

  • La ludoteca

Els infants troben a la ludoteca un espai d’oci on jugar lliurement.

A aquest espai, organitzat segons el Sistema ESAR, cada xiquet i xiqueta pot participar en les activitats preparades en cada racó que s’ofereix: racó de joc simbòlic, racó del joc d’exercici, racó de construccions i racó de jocs de regles. Per als més menuts podem trobar jocs que afavoreixen la funció simbòlica, jocs per fer associacions, conèixer l’entorn, comprendre millor l’espai, potenciar la psicomotricitat, etc. Els mitjans troben ací el lloc ideal per practicar-hi jocs d’exercici i jocs de regles, amb els que afavorim les nostres relacions socials, ja que amb aquests jocs comencen a introduir-se les normes. I els més majors es diverteixen amb els jocs de taula més innovadors.

 

  • Aula de Solidaritat i Cooperació

La diversitat cultural, la cooperació, la convivència i la coeducació són els puntals bàsics d’aquesta Aula de Solidaritat i Cooperació. A través de l’educació per al desenvolupament, a aquesta aula es coneix la tasca de diferents entitats que treballen per aconseguir un món més equitatiu i més sostenible, i es treballen aspectes com: el diàleg intercultural, les necessitats bàsiques per a una vida digna, els conflictes internacionals, la importància del comerç just, etc.

Aquest any les activitats vessaran molt sobre el recurs de la cançó per aprendre valors fent tallers com: música amb signes, el rap al món, el conte de la rabosa inmigrant que viatja al bosc de les oportunitats i analitzarem els rols de gènere amb els personatges de les pel·lícules de Disney.

 

  • Cor de La Nau

Aquesta activitat té com a finalitat introduir els infants en activitats artístiques en què potser no han tingut mai l’oportunitat de participar i més encara amb el fil conductor que ús presentem enguany. Així, els xiquets i xiquetes, ens faran gaudir mentre es preparen les veus, alhora que ells s’ho passaran bé amb repertoris d’allò més divertits.

Les famílies que ho desitgen, podran acudir a una actuació que realitzaran els xiquets i les xiquetes als seus campus els darrers dies d’escola i de la que s’informarà als pares i mares.

 

  • Temps lliure organitzat

Minitallers, esports, vídeos i tot allò que cada grup propose, és el que farem en aquesta hora diària (de 14 a 15h). Una hora «lliure» per als xiquets i xiquetes que no acudeixen al menjador en què els animadors/es proporcionaran activitats curtes.

 

Activitats per grups d’edat

  • Biblionaueta / Biblionau

La Biblionaueta /Biblionau és un taller d’animació lectora per tal d’introduir els menuts en el món dels llibres, on se’n destaca el seu vessant lúdic i es gaudeix de les històries que ens ofereixen.

Aquesta edició, els grups groc treballaran al voltant del conte de La fàbrica de les paraules, amb el qual farem tallers al voltant de la llengua, les paraules i com de sonores i musicals poden ser estes. A part, en el grup roig coneixerà a La paraula que se’n va anar de vacances, un llibre per a reflexionar sobre les exigències que tenen els xiquets i xiquetes amb els pares quan volen que els ho comprem tot.

  • Pensant i fent

Amb aquesta activitat començarem a treballar l’autogestió. Amb unes pautes bàsiques i unes característiques que caldrà tenir en compte, els xiquets i les xiquetes hauran de preparar la seua pròpia activitat, que podran realitzar durant diferents hores a la setmana depenent de l’edat. En aquesta franja horària, seran els interessos personals, els gustos i les aficions dels membres del grup els protagonistes de l’activitat. Tallers, esport, visites a l’escola i activitats a l’exterior (en el cas dels grups de més majors) poden ser algunes de les possibilitats que els nous gestors podran començar a tenir en compte.